Żeberkowy zawijas

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gotuję dla 5-osobowej rodziny. Zawijas, który sama wymyśliłam, jest naszym rarytasem.

Składniki:

  • ● 2,5-kg płat żeberek
    ● jajko
    ● 90 dag mielonego mięsa wieprzowego
    ● 20 dag papryki konserwowej
    ● cebula
    ● 1/2 bułki
    ● sól
    ● pieprz
    ● maggi
    ● przyprawa uniwersalna

Żeberkowy zawijas - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z płata żeberek wycinamy
    kostki od wewnątrz, aby mięso
    pozostało w kawałku.
    Oprószamy przyprawami
    i polewamy maggi. Wstawiamy
    na 3 godziny do lodówki.
  • 2. Do mielonego mięsa dodajemy
    jajko, posiekaną cebulę
    i namoczoną i odciśniętą bułkę.
    Doprawiamy i mieszamy.
  • 3. Na płacie mięsa równomiernie
    rozsmarowujemy
    farsz i układamy paski papryki.
    Zwijamy roladę. Zawijamy
    w ściereczkę i obwiązujemy
    grubą nicią. Wkładamy do
    garnka z wodą i gotujemy na
    małym ogniu 1,5 godziny.
    Studzimy i odwijamy. Roladę
    podajemy na drugi dzień.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2010

Komentarze

Podobne przepisy