Żeberka zapiekane z kapustą kiszoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka podzielić po dwa, lub po jednym. Posolić, popieprzyć, osypać majerankiem i przyprawą do żeberek, odstawić na 2 godziny. Następnie obtoczyć je w mace i obsmażyć na rumiano na oleju. Wyjąć. Na tym samym oleju podsmażyć obie cebule pokrojone w kostkę.
2.Kapustę odcisnąć z nadmiaru kwasu, jeśli bardzo kwaśna można ją kilka razy przepłukać zimną wodą. Podzielić kapustę na 2 części. Jedną część położyć na dno naczynia żaroodpornego. Położyć kilka liści laurowych i kilka ziaren ziela angielskiego.
3. Na kapuście porozkładać żeberka.
4. Na nie wyłożyć cebulę razem z pozostałym tłuszczem.
5.Przykryć pozostałą częścią kapusty, zalać 1,5-2 szklankami wody, przykryć pokrywką i piec w piekarniku przez godzinę w temperaturze 180°C.
6.Następnie przecier pomidorowy rozmieszać z wodą (ok. 1/2-1 szklanka), maggi, kostką mięsną i równomiernie polać po wierzchu kapustę. Piec pod przykryciem jeszcze godzinę.
7.Po wyjęciu wszystko dokładnie wymieszać. Można podawać z ziemniakami lub pieczywem.
Porady
Do kapusty można dodać kilka suszonych śliwek lub 1 łyżkę powideł śliwkowych.
Komentarze