Żeberka zapiekane z kapustą kiszoną

4.47 (163 ocen)

Gorąco polecam :-)

Składniki:

  • 1 kg żeberek
    1 kg kapusty kiszonej
    1 przecier pomidorowy
    2 cebule
    mąka
    olej do smażenia
    przyprawy:
    pieprz, sól, majeranek, ziele angielskie, listek laurowy, przyprawa do żeberek, maggi, kostka rosołowa mięsna.
Wystaw ocenę:

4.47 (163 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Żeberka zapiekane z kapustą kiszoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka podzielić po dwa, lub po jednym. Posolić, popieprzyć, osypać majerankiem i przyprawą do żeberek, odstawić na 2 godziny. Następnie obtoczyć je w mace i obsmażyć na rumiano na oleju. Wyjąć. Na tym samym oleju podsmażyć obie cebule pokrojone w kostkę.



  • kapusta 2. Kapustę odcisnąć z nadmiaru kwasu, jeśli bardzo kwaśna można ją kilka razy przepłukać zimną wodą. Podzielić kapustę na 2 części. Jedną część położyć na dno naczynia żaroodpornego. Położyć kilka liści laurowych i kilka ziaren ziela angielskiego.
  • żeberka 3. Na kapuście porozkładać żeberka.
  • cebula 4. Na nie wyłożyć cebulę razem z pozostałym tłuszczem.
  • całosc 5. Przykryć pozostałą częścią kapusty, zalać 1,5-2 szklankami wody, przykryć pokrywką i piec w piekarniku przez godzinę w temperaturze 180°C.
  • koncentrat 6. Następnie przecier pomidorowy rozmieszać z wodą (ok. 1/2-1 szklanka), maggi, kostką mięsną i równomiernie polać po wierzchu kapustę. Piec pod przykryciem jeszcze godzinę.
  • zeberka w kapuscie 7. Po wyjęciu wszystko dokładnie wymieszać. Można podawać z ziemniakami lub pieczywem.

Porady

Do kapusty można dodać kilka suszonych śliwek lub 1 łyżkę powideł śliwkowych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować