Żeberka z warzywami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To jedna z ulubionych potraw w mojej rodzinie, dlatego dość często ją przygotowuję. Jest prosta i tania.

Składniki:

  • ● 1 kg żeberek trójkątów
    ● 1 żółta i 2 czerwone papryki
    ● 2 cebule
    ● średni seler
    ● 2 ząbki czosnku
    ● 2 kostki rosołowe
    ● olej
    ● po 3 łyżki smalcu i mąki
    ● 3 liście laurowe
    ● przyprawy: oregano, bazylia, majeranek, słodka i ostra papryka, sól, pieprz

Żeberka z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka gotujemy z kostkami rosołowymi i liśćmi laurowymi
    do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Posypujemy
    majerankiem i smarujemy olejem. Wywar zachowujemy.
  • 2. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy
    w głębokiej patelni, mieszając. Przekładamy
    do wywaru i gotujemy ok. 10 minut. Ze smalcu i mąki
    robimy ciemnobrązową
    zasmażkę,
    rozprowadzamy
    odrobiną wywaru
    i wlewamy do warzyw.
    Mieszamy.
    Do sosu wkładamy
    mięso, przeciśnięty
    przez praskę
    czosnek. Doprawiamy.
    Gotujemy
    jeszcze 5 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_08-2010

Komentarze

Podobne przepisy