Żeberka z Rękawa

5 (142 ocen)

Pyszne soczyste żeberka mmmm :-)

Składniki:

  • 1,5kg żeberka wieprzowe
    1,5cm laski imbiru
    2 łyżki sos sojowy ciemny
    1 łyżka sos chili z imbirem
    2 łyżki miodu płynnego
    2 łyżki musztardy Develey
    sól,pieprz (wg.uznania)
    rękaw do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka z rękawa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka myjemy i kroimy na pojedyncze porcje.Delikatnie osuszamy a następnie wcieramy w nie sól ,pieprz z kazdej strony i wkładamy do lodówki na ok.15 min.
  • poszczególne etapy przygotowania 2. Robimy marynatę. Do miski dodajemy miód,sos sojowy,musztardę,sos chili z imbirem i imbir starty na tarce o grubych oczkach-mieszamy.
  • 3. Wyciągamy żeberka z lodówki i smarujemy porządnie marynatą każdy kawałek mięsa.Chowamy znowu do lodówki na minimum 1h.Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200*C
  • 4. Zamarynowane żeberka wkładamy do rękawa i wlewamy do nich resztę marynaty.Zawiązujemy i wraz z rękawem przekładamy do naczynia żaroodpornego bądż na blaszkę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy półtorej godziny.Pod koniec pieczenia przecinamy rękaw i podpiekamy na brązowy kolor.
  • obiadek 5. Podajemy z czym kto lubi.
    Ja podałam z burakami i ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować