Żeberka z kukurydzą w sosie miodowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

pyszne połączenia mięsa i miodu

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1,20 kg żeberek
    2 puszki kukurydzy
    2 szklanki rosołu Instant
    4 łyżki oleju
    3-4 łyżeczki miodu
    2 łyżki masła
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 pęczek szczypiorku
    sól, biały pieprz

Żeberka z kukurydzą w sosie miodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka umyć, osuszyć, podzielić po jednym lub po dwa. Natrzeć solą i pieprzem. Olej rozgrzać, wrzucić żeberka i podsmażyć na rumiano. Przełożyć w większy garnek, podlać 2 szklankami rosołu i dusić pod przykryciem ok 1 godz. Jeśli trzeba dopełniać rosołem. Miękkie wyjąć i zabezpieczyć przed wystygnięciem. Do sosu z duszenia wlać 3 łyżeczki miodu,dodać opłukany i pokrojony szczypiorek i zagotować. Mąkę rozprowadzić w 1/2 szklanki wody i zagęścić sos. Kukurydzę osączyć na sitku, przelać zimną wodą i wrzucić do garnka z rozpuszczonym masłem. Podgrzać. Na talerz wyłożyć 2 łyżki kukurydzy, na kukurydzę kłaść żeberka i polać sosem miodowym. podawać z ziemniakami z wody lub ryżem.

Komentarze

Podobne przepisy