Gotowanie sprawia mi ogromną przyjemność. Korzystam z wielu przepisów mojej babci. Ten na żeberka jest prosty i zawsze się udaje. Moja rodzina się nimi zajada.
Żeberka z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka nacieramy solą, pieprzem
i imbirem, smarujemy keczupem i odstawiamy na
2 godziny. Następnie podsmażamy
na oleju, wyjmujemy, a do
tłuszczu dodajemy miód, koncentrat
pomidorowy i kompot,
zagotowujemy. Wkładamy żeberka
i dusimy do miękkości.
2.Gruszki obieramy, kroimy
w ćwiartki i wycinamy gniazda
nasienne. Skrapiamy sokiem
z cytryny i dodajemy do żeberek.
Chwilę dusimy.
3.Żeberka i gruszki układamy
na półmisku. Sos zagęszczamy mąką, doprawiamy śliwowicą
i gotujemy. Danie polewamy sosem
i posypujemy natką.
Komentarze