Żeberka z gruszkami

4.5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Gotowanie sprawia mi ogromną przyjemność. Korzystam z wielu przepisów mojej babci. Ten na żeberka jest prosty i zawsze się udaje. Moja rodzina się nimi zajada.

Składniki:

  • ● 1 kg żeberek wieprz.
    ● 1/2 kg gruszek
    ● 1 szkl. kompotu z gruszek
    ● 4 łyżki keczupu
    ● 2 łyżki miodu
    ● 1/2 minisłoiczka koncentratu pom.
    ● 2 łyżki oleju
    ● 2 łyżki śliwowicy
    ● łyżka mąki ziemn.
    ● sok z cytryny
    ● natka pietruszki
    ● sól
    ● pieprz
    ● imbir
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka nacieramy solą, pieprzem
    i imbirem, smarujemy keczupem i odstawiamy na
    2 godziny. Następnie podsmażamy
    na oleju, wyjmujemy, a do
    tłuszczu dodajemy miód, koncentrat
    pomidorowy i kompot,
    zagotowujemy. Wkładamy żeberka
    i dusimy do miękkości.
  • 2. Gruszki obieramy, kroimy
    w ćwiartki i wycinamy gniazda
    nasienne. Skrapiamy sokiem
    z cytryny i dodajemy do żeberek.
    Chwilę dusimy.
  • 3. Żeberka i gruszki układamy
    na półmisku. Sos zagęszczamy mąką, doprawiamy śliwowicą
    i gotujemy. Danie polewamy sosem
    i posypujemy natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_09-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować