Żeberka wieprzowe z kapustą zasmażaną

4.48 (179 ocen)

  • 2 godz.

Żeberka najpierw są marynowane w przyprawach, następnie gotowane w kwaśniej kapuście kiszonej ( bez odsączania) i podane z kapustą zasmażaną, w której się gotowały.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 0,5 kg żeberek wieprzowych pasków
    0,5 kg kapusty kiszonej
    2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    sól
    pieprz
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka kminku mielonego
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka masła
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (179 ocen)

Żeberka wieprzowe z kapustą zasmażaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka rozkroić na porcje. Natrzeć solą, pieprzem i papryką słodką. Marynować w lodówce przez godzinę.
  • 2. Kapustę posiekać ( nie odsączać z kwasu), zalać wodą ( 500ml) i nastawić do gotowania.
  • 3. Żeberka obsmażyć na patelni z każdej strony. Dodać do gotującej się kapusty. Wsypać majeranek i kminek. Gotować do miękkości żeberek i kapusty.
  • 4. Ugotowaną kapustę przełożyć na patelnię ( może być ta sama, na której podsmażane były żeberka), na brzegu patelni zrobić wolne miejsce i rozpuścić łyżkę masła, i dodać szybko łyżkę mąki. ( powstanie zasmażka). Energicznie wymieszać i połączyć z kapustą. Smażyć jeszcze przez chwilę. Można ponownie doprawić kminkiem, majerankiem, pieprzem bądź solą.

Porady

Można użyć kminku całego, nie mielonego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Żeberka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować