Żeberka wieprzowe w jarzynach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem wymieszanym z solą. Zrumienić na patelni na silnie rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego, lub gęsiarki. Dodać obraną i pokrojoną cebulę. Podpiec w piekarniku pod przykryciem, podlewając wodą (1/3 szklanki). W razie potrzeby, uzupełniać wodą wyparowany sos.
2.Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, korzeniowe pokroić w paseczki, kapustę włoską cieniutko poszatkować, jabłko obrać, opłukać i pokroić w ósemki. Dodać przyprawy uniwersalnej, pieprzu i wymieszać.
Mięso wyjąć na talerz. Do naczynia z mięsa dać przygotowane warzywa z jabłkiem, na wierzch ułożyć podpieczone mięso, włożyć liść laurowy i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem do miękkości. Mięso wyjąć, pokroić na porcje razem kostkami. Jarzyny dosmaczyć keczupem i zagęścić mąką wymieszaną z 1/4 szklanki wody, ewentualnie przyprawić solą i pieprzem, zagotować.
3.Ułożyć jarzyny na półmisku, na wierzch dać porcje mięsa.
Porady
Żeberka podawać z ziemniakami, kluskami śląskimi lub kopytkami.
Komentarze