Żeberka w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w kostkę, dorzucić do podsmażonych żeberek. Do miski skruszyć liście laurowe, dodać sól, pieprz, pokrojone ząbki czosnku, czerwoną paprykę majeranek, olej. Wszystko razem dokładnie wymieszać, następnie dorzucić żeberka, obtoczyć je w marynacie i odstawić na 30 minut.
Do głębokiej patelni lub brytfanki wlać olej, rozgrzać go, następnie wrzucić zamarynowane żeberka.
Obsmażyć z obydwu stron.
Kiedy cebula się zeszkli, dodać 1,5 szklanki wody, ziele angielskie i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut.
Po tym czasie żeberka wyciągnąć z sosu na bok.
Rozpuścić mąkę w ok. pół szklanki wody.
Powoli mieszając dolewać do sosu. Zagotować.
Komentarze