Żeberka w sosie własnym

4.5 (170 ocen)

  • 60 min

...

  • 60 min

Składniki:


  • 80 dkg żeberek wieprzowych
    5 ząbków czosnku
    3 liście laurowe
    2 łyżeczki soli
    1,5 łyżeczki pieprzu
    2 łyżki słodkiej papryki
    1 łyżeczka majeranku
    3 łyżki oleju
    1 średnia cebula
    1,5 szklani wody
    5 ziarenek ziela angielskiego
    2 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w kostkę, dorzucić do podsmażonych żeberek. Do miski skruszyć liście laurowe, dodać sól, pieprz, pokrojone ząbki czosnku, czerwoną paprykę majeranek, olej. Wszystko razem dokładnie wymieszać, następnie dorzucić żeberka, obtoczyć je w marynacie i odstawić na 30 minut.

    Do głębokiej patelni lub brytfanki wlać olej, rozgrzać go, następnie wrzucić zamarynowane żeberka.
    Obsmażyć z obydwu stron.

    Kiedy cebula się zeszkli, dodać 1,5 szklanki wody, ziele angielskie i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut.

    Po tym czasie żeberka wyciągnąć z sosu na bok.
    Rozpuścić mąkę w ok. pół szklanki wody.
    Powoli mieszając dolewać do sosu. Zagotować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować