Żeberka w sosie pieczarkowym z kluskami śląskimi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Kluski śląskie to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej, podawane z różnymi sosami mięsnymi, również ze skwarkami. Obowiązkowy dodatek, jaki przygotowałam do pysznych żeberek w sosie pieczarkowym.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Żeberka w sosie pieczarkowym

    żeberka wieprzowe 1 kg
    pieczarki 300 g
    cebula 2
    bulion 2 litry
    śmietana do zup i sosów 18% 3 łyżki
    mąka pszenna 2 łyżki
    marynata : olej 1/2 szklanki, sos sojowy 2 łyżki, ocet balsamiczny 2 łyżka, przyprawy tymianek, majeranek, sól, pieprz, estragon, czosnek.

    Kluski śląskie

    ziemniaki 1 kg
    mąka ziemniaczana 250 g
    sól
    jajko opcjonalnie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski śląskie Dania główne

Żeberka w sosie pieczarkowym z kluskami śląskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Żeberka oczyścić, wypłukać pod zimną bieżącą wodą. Składniki na marynatę wymieszać w dużej misce. Mięso podzielić na mniejsze kawałki. dodać do marynaty, dokładnie obtoczyć. Miskę owinąć folią spożywczą, pozostawić w lodówce na całą noc. Drugiego dnia mięso podsmażyć na dużym ogniu aby zamknąć pory w mięsie, kontrolujący żeby go nie przypalić. Usmażone żeberka przełożyć do szerokiego garnka, zalać bulionem, gotować do 70 minut pod przykryciem. Cebulę obrać, drobno pokroić następnie podsmażyć na patelni po żeberkach. Pieczarki obrać pokroić w plastry, dodać do cebuli, całość smażyć do miękkości. Cebulę z pieczarkami przełożyć do mięsa 30 minut przed końcem gotowania. Odlać dwie chochle wywaru dodać śmietanę z mąką, rozetrzeć na gładko. Kiedy żeberka będą miękkie wyjąć na talerz, przygotować sos. Mieszankę z mąki i śmietany dodać do wywaru, gotować 3-4 minuty mieszając. Żeberka przełożyć do sosu.

    Ziemniaki obrać umyć i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dokładnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków, kiedy ostygnął dodać mąkę i zagnieść ciasto. Masę ziemniaczaną można podzielić na cztery równe części, w miejsce jednej dodać taką samą ilość mąki. Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego lekko spłaszczyć, w każdej zrobić dołek. Gotować partiami w osolonym wrzątku, aż wypłynął na powierzchnię. Wyjąć przy użyciu łyżki cedzakowej, podawać na ciepło z sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować