Żeberka w sosie pieczarkowym i kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj sos.
Mięso przypraw solą, pieprzem oraz słodką papryką. Podsmaż z obu stron na złoty kolor.
Pieczarki przekrój na pół, a cebulę posiekaj,razem podsmaż na maśle po czym dodaj do żeberek. Wlej bulion, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Duś na małym ogniu przez ok. 1 1/2 godziny. Na koniec zagęść mąką.
2.Kluski śląskie.
Ziemniaki obierz i przeciśnij przez praskę. Ziemniaki podziel na cztery części. Jedną ćwiartkę wyjmij na stolnicę i rozsmaruj pozostałe części.
Dodaj mąkę ziemniaczaną, jajko i szczyptę soli. Wyrób ciasto. Uformuj spłaszczone kulki z dziurką w środku. Kluski gotuj w wrzącej ,osolonej wodzie przez ok. 4 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
Kluski podawaj z sosem.
Komentarze