Żeberka w sosie pieczarkowym i kluski śląskie

0 (0 ocen)

nie ma,to jak domowy obiad

Składniki:

  • Sos:
    1 kg żeberek
    400 g pieczarek
    3 cebule
    80 g masła
    1/2 łyżki słodkiej papryki
    liść laurowy
    3 ziarenka ziela angielskiego
    500 ml bulionu
    1 łyżka mąki pszennej
    sól i pieprz
    Kluski śląskie:
    1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
    250 g mąki ziemniaczanej
    jajko
    szczypta soli

Żeberka w sosie pieczarkowym i kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj sos.
    Mięso przypraw solą, pieprzem oraz słodką papryką. Podsmaż z obu stron na złoty kolor.
    Pieczarki przekrój na pół, a cebulę posiekaj,razem podsmaż na maśle po czym dodaj do żeberek. Wlej bulion, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Duś na małym ogniu przez ok. 1 1/2 godziny. Na koniec zagęść mąką.


  • 2. Kluski śląskie.
    Ziemniaki obierz i przeciśnij przez praskę. Ziemniaki podziel na cztery części. Jedną ćwiartkę wyjmij na stolnicę i rozsmaruj pozostałe części.
    Dodaj mąkę ziemniaczaną, jajko i szczyptę soli. Wyrób ciasto. Uformuj spłaszczone kulki z dziurką w środku. Kluski gotuj w wrzącej ,osolonej wodzie przez ok. 4 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
    Kluski podawaj z sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy