Żeberka w sosie grzybowym

0 (0 ocen)

  • 45 min

Danie mojej mamy, która jest najlepszą kucharką.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 kg żeberek
    3 średnie cebule
    5 leśnych grzybów
    ½ szkl. śmietany 18%
    3 dag mąki
    1 dag masła
    1 marchewka
    5 ziaren ziela angielskiego
    5 ziaren pieprzu prawdziwego
    2 liście laurowe
    1,5 łyżki soli

Żeberka w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby starannie umyć w ciepłej wodzie i ugotować z dodatkiem soli, pieprzu, ziela angielskiego i liścia laurowego. Rozmieszać mąkę z ziemnym wywarem z grzybów, dodać drobno posiekane grzyby i zagotować. Połączyć ze śmietaną i dodać ew. masło. Przelać do brytfanki. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju. Dodać do sosu. Żeberka umyć pod bieżącą wodą. Ugotować do prawie miękkości z zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem, solą oraz marchewką pokrojoną w plastry. Po ugotowaniu włożyć do brytfanki i dusić do miękkości.

Komentarze

Podobne przepisy