Żeberka w śmietanie

4.5 (178 ocen)

  • 50 min

...

  • 50 min

Składniki:

  • 500 g żeberek
    10 g smalcu
    100 ml śmietanki 30 %
    2 cebule
    4 ząbki czosnku
    zioła prowansalskie
    oregano
    słodka papryka w proszku
    sól ,pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka pokroiłem na paski (wg kości) ,włożyłem do miski wymieszałem z przyprawami (sól ,pieprz ,oregano ,papryka słodka wg uznania). Odstawiłem do lodówki na 2 godziny.
    W rondelku rozgrzałem smalec ,podsmażyłem żeberka z każdej strony ,zmniejszyłem płomień i wlałem 1/2 szklanki wody. Dusiłem pod przykryciem ok. 30 min.
    Cebule i czosnek posiekałem ,dodałem do żeberek. Dusiłem 10 min.
    Mięso wyciągnąłem ,dodałem śmietankę ,gotowałem do zgęstnienia ,p[o czym dodałem mięso i dusiłem jeszcze 5 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować