• Żeberka w słodkiej kapuście

    Dodane przez: stawik15

  • Świetne danie na zimowe dni.

  • Żeberka w słodkiej kapuście

    Składniki

    - żeberka wieprzowe: 1 kilogram
    - olej słonecznikowy do smażenia: 4 łyżki
    - bulion grzybowy: 2 szklanki
    - główka kapusty: 1 sztuka
    - cebula: 3 sztuki
    - czosnek ( ząbek): 4 ząbki
    - grzyby -kurki: 30 gramów
    - suszone borowiki: 30 gramów
    - podgrzybki: 30 gramów
    - miąsz z czterech pomidorów: 4 sztuki
    - masło: 1 łyżka
    - sól, pieprz, czosnek, ziele angielskie: 2 szczypty
    - przyprawa do bigosu: 1 sztuka

  • Sposób przygotowania

    1.

    Umyte, oczyszczone i osuszone żeberka pokroić na małe kawałki, posypać solą, pieprzem i podsmażyć na oliwie z każdej strony. Rumiane żeberka zalać bulionem i poddusić, następnie dodać słodką kapustę pokrojoną w kostkę, przyprawę do bigosu i całość dusić około 20 minut. Grzyby leśne podsmażyć na oliwie i maśle, dodać cebule i czosnek. Po 15 minutach całośc dodać do żeberek z kapustą i gotować do miękkości mięsa. Następnie dodać pomidory, doprawić do smaku i podawać ze smażonymi ziemniakami lub ciemnym pieczywem.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    grzyby, podgrzybki, żeberka wieprzowe, obiad, główka kapusty, suszone borowiki, grzyby -kurki
  • 0 komentarzy

Dodane przez: stawik15

stawik15 31

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2011-01-25T20:04:25+01:00

259 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »