W kuchni spędzam sporo czasu. Często eksperymentuję. Gotuję dla samych mężczyzn: męża, syna, taty i dwóch moich braci, którzy muszą solidnie i porządnie zjeść.
Żeberka w miodzie z ryżem prażonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka myjemy, osuszamy
papierowym ręcznikiem, a następnie
kroimy na kawałki, solimy
i nacieramy przyprawami.
Pozostawiamy na ok. 15 minut.
2.Na patelni rozgrzewamy
tłuszcz, wkładamy mięso i obsmażamy
z obu stron na jasnobrązowy
kolor. Miód rozpuszczamy
w niewielkiej ilości wody
i podlewamy żeberka. Zmniejszamy
płomień i dusimy, aż mięso
będzie odchodzić od kości.
W razie potrzeby dolewamy
trochę wody.
3.Rozgrzewamy mocno drugą
patelnię, lekko smarujemy tłuszczem
i wsypujemy ryż (patelnia
musi być mocno rozgrzana).
Komentarze