Żeberka w miodzie z ryżem prażonym

5 (191 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W kuchni spędzam sporo czasu. Często eksperymentuję. Gotuję dla samych mężczyzn: męża, syna, taty i dwóch moich braci, którzy muszą solidnie i porządnie zjeść.

Składniki:

  • ● 1 kg żeberek
    ● 1 łyżka miodu
    ● słodka papryka w proszku
    ● biały pieprz
    ● sól
    ● tłuszcz do smażenia
    ● 2 szklanki ryżu
    ● 4 szklanki bulionu
    ● 1 łyżka curry
Wystaw ocenę:

5 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka w miodzie z ryżem prażonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żeberka w miodzie z ryżem prażonym 1. Żeberka myjemy, osuszamy
    papierowym ręcznikiem, a następnie
    kroimy na kawałki, solimy
    i nacieramy przyprawami.
    Pozostawiamy na ok. 15 minut.
  • Żeberka w miodzie z ryżem prażonym 2. Na patelni rozgrzewamy
    tłuszcz, wkładamy mięso i obsmażamy
    z obu stron na jasnobrązowy
    kolor. Miód rozpuszczamy
    w niewielkiej ilości wody
    i podlewamy żeberka. Zmniejszamy
    płomień i dusimy, aż mięso
    będzie odchodzić od kości.
    W razie potrzeby dolewamy
    trochę wody.
  • Żeberka w miodzie z ryżem prażonym 3. Rozgrzewamy mocno drugą
    patelnię, lekko smarujemy tłuszczem
    i wsypujemy ryż (patelnia
    musi być mocno rozgrzana).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_01-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować