Żeberka w kiszonej kapuście z grzybami i żurawiną

4.5 (162 ocen)

  • 1 godz. 45 min

Bardzo smaczne połączenie żeberek, kapusty i żurawiny.

  • 1 godz. 45 min

Składniki:

  • 600g żeberek, 400g kapusty kiszonej, 6 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 30g suszonej żurawiny, 20g suszonych grzybów, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, pieprz, jarzyna w proszku, olej do smażenia.
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka w kiszonej kapuście z grzybami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zamoczyć na godzinę, a następnie pogotować przez 15 minut. Żurawinę umyć.
  • 2. Żeberka umyć, pokroić na mniejsze części, natrzeć jarzynką i pieprzem. Obsmażyć z obu stron na oleju.
  • 3. Kapustę dobrze odcisnąć i poszatkować. Do naczynia żaroodpornego włożyć połowę kapusty, wszystkie grzyby i żurawinę. Przyprawić polową przypraw i posypać trochę pierzem mielonym. Na kapustę wyłożyć wszystkie żeberka, a na nie resztę kapusty i przypraw. Podlać wszystko wodą około pół szklanki.
  • 4. Całość przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika na około 1 godzinę i 20 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy i wszystko delikatnie zamieszać i piec jeszcze przez około 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować