Żeberka w kawie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka dzielimy na porcje. Oprószamy je solą i pieprzem z obu stron. Jeśli żeberka są tłuste to obsmażamy je, aby tłuszcz się wytopił. Zaparzamy kawę: na 3 łyżeczki kawy 1 szklanka wody.
2.W misce mieszamy wszystkie składniki marynaty (kawę bez fusów), dodajemy pokrojoną drobno cebule. Żeberka wkładamy do marynaty, mieszamy je, aby sos dokładnie je pokrył.
3.Żeberka odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia żeberka wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy je 1 h pod przykryciem w 180 stopniach, następnie naczynie odkrywamy i pieczemy jeszcze 1h, co jakiś czas mieszamy je. Podajemy np. z pieczywem. Życzę smacznego :-)
Komentarze