Żeberka w kawie

4.94 (155 ocen)

Te żeberka to prawdziwy majstersztyk. Dodatek kawy podkreśla ich słodki i niepowtarzalny smak. Z pewnością warto je przygotować.

Składniki:



  • 1 kg żeberek,
    sól,
    pieprz,
    1 cebula,
    MARYNATA:
    3 łyżeczki kawy mielonej,
    1 szklanka wody,
    1 szklanka pikantnego ketchupu,
    1/4 szklanki cukru,
    1,5 łyżki octu winnego,
    1,5 łyżki sosu worcestersheire,

Wystaw ocenę:

4.94 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kawy

Żeberka w kawie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żeberka w kawie 1. Żeberka dzielimy na porcje. Oprószamy je solą i pieprzem z obu stron. Jeśli żeberka są tłuste to obsmażamy je, aby tłuszcz się wytopił. Zaparzamy kawę: na 3 łyżeczki kawy 1 szklanka wody.
  • Żeberka w kawie 2. W misce mieszamy wszystkie składniki marynaty (kawę bez fusów), dodajemy pokrojoną drobno cebule. Żeberka wkładamy do marynaty, mieszamy je, aby sos dokładnie je pokrył.
  • Żeberka w kawie 3. Żeberka odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia żeberka wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy je 1 h pod przykryciem w 180 stopniach, następnie naczynie odkrywamy i pieczemy jeszcze 1h, co jakiś czas mieszamy je. Podajemy np. z pieczywem. Życzę smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Mięso Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować