Żeberka w kapuście z grzybami

4.48 (151 ocen)

  • 2 godz.

Żeberka w kapuście to bardzo smaczne, soczyste i sycące danie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    1. Około 1 kg chudych żeberek wieprzowych
    2. 1/3 szklanki suszonych grzybów
    3. 500 g kiszonej kapusty
    4. 1 łyżka smalcu
    5. 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
    6. 4 średnie cebule
    7. 1 łyżka miodu
    8. 2 liście laurowe
    9. 4 ziela angielskie
    10. Szczypta majeranku
    11. 1 łyżeczka rozmarynu
    12. Sól
    13. Pieprz ziołowy
    14. Pieprz czarny
    15. 2 łyżeczki papryki słodkiej
    16. 1 łyżka maggi
Wystaw ocenę:

4.48 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka w kapuście z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Zaczynamy od zamoczenia grzybów w szklance z woda na około 30 min (tak żeby zmiękły). Żeberka umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze części, następnie zamarynować je w soli, pieprzu (ziołowym oraz czarnym) oraz papryce. W garnku należy rozgrzać łyżkę smalcu i obsmażyć żeberka z każdej strony tak aby się zarumieniły. W tym czasie kroimy cebulę na dużą kostkę i dorzucamy do mięsa wraz z delikatnie posiekaną kapustą kiszoną oraz grzybami (z wywarem), dokładnie mieszamy. Następnie doprawiamy sosem sojowym, liściem laurowym, zielem angielskim , majerankiem, rozmarynem oraz maggi . Dusimy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż żeberka zmiękną ( w Naszym przypadku około 2 godzin). Gdy zacznie ubywać płynów należy uzupełnić wodą, tak aby nic nie przywarło do garnka. Przed końcem duszenia należy dodać mód.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować