Żeberka słodko - ostre

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Uwielbiam taki smak!Ostra papryczka wymieszana ze słodyczą miodu podkreśla smak i aromat mięsa!!!

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - żeberka wieprzowe: 1 kilogram
    - papryka ostra mielona: 2 łyżki
    - papryka słodka w proszku: 2 łyżki
    - kminek: 2 łyżki
    - miód naturalny: 2 łyżki
    - imbir mielony: 1 łyżeczka
    - cebula duża: 1 sztuka
    - masło do smażenia: 3 łyżki
    - sól i pieprz: 2 szczypty

Żeberka słodko - ostre - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żeberka marynowane 1. Żeberka umyć i osuszyć,pokroić na porcje,każda z kostką.W misce wymieszać paprykę słodką,ostrą,imbir,miód i kminek - włożyć żeberka do marynaty,dokładnie obtoczyć,owinąć folią miskę i wstawić do lodówki na 4godziny.
  • 2. Żeberka wyłożyć razem z marynatą do rynnika,dodać 3łyżki wody,przykryć pokrywką i dusić,czas od czasu mieszając,na wolnym ogniu 25min,po tym czasie zdjąć pokrywkę,zwiększyć gaz i na ostrym ogniu odparować powstały sos,lub go odlać(przyda się do przyrządzania sosów),włożyć masło i podpiec żeberka na złoty kolor.Cebulę pokroić w plastry,wyłożyć na podrumienione żeberka i dusić ok.10min,mieszając.Wyłożyć porcje żeberek z cebulką na talerze i podawać.
    SMACZNEGO!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy