1 kg żeberek
1 kg kapusty kiszonej (wychodzi pyszna więc często daje więcej)
mała seler
3 marchewki
2 pietruszki
200 g suszonych śliwek
ziele angielskie
listek laurowy
przyprawka do żeberek
Żeberka pod kapuchą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka pokrojone na kawałki posypać solą, pieprzem, przyprawką do żeberek odstawić do lodówki.
2.Zetrzeć na tarce warzywnej seler, marchew i pietruszkę dodać do kapusty kiszonej i dusić na małym ogniu z zielem angielskim i liściem laurowym dolewając co jakiś czas wody
3.Gdy kapusta jest już miękka, obsmażyć na oleju żeberka.
4.W żaroodpornym naczyniu układać najpierw kapustę potem żeberka, znowu kapustę znowu żeberka i znowu kapustę.
Na kapuście układamy suszone śliwki .
Piec w piekarniku w 200C aż żeberka zmiękną (około godziny)
Smacznego
Porady
Często dodaje śliwki do kapusty w trakcie gotowania wtedy "się rozpadają" :)
Komentarze