Żeberka pod kapuchą

4.5 (173 ocen)

pyszne danie dla leniwych ;)

Składniki:

  • 1 kg żeberek
    1 kg kapusty kiszonej (wychodzi pyszna więc często daje więcej)
    mała seler
    3 marchewki
    2 pietruszki
    200 g suszonych śliwek
    ziele angielskie
    listek laurowy
    przyprawka do żeberek
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Żeberka pod kapuchą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka pokrojone na kawałki posypać solą, pieprzem, przyprawką do żeberek odstawić do lodówki.
  • 2. Zetrzeć na tarce warzywnej seler, marchew i pietruszkę dodać do kapusty kiszonej i dusić na małym ogniu z zielem angielskim i liściem laurowym dolewając co jakiś czas wody
  • 3. Gdy kapusta jest już miękka, obsmażyć na oleju żeberka.
  • 4. W żaroodpornym naczyniu układać najpierw kapustę potem żeberka, znowu kapustę znowu żeberka i znowu kapustę.
    Na kapuście układamy suszone śliwki .
    Piec w piekarniku w 200C aż żeberka zmiękną (około godziny)

    Smacznego

Porady

Często dodaje śliwki do kapusty w trakcie gotowania wtedy "się rozpadają" :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.83 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Żeberka duszone w gęstym sosie

To może cię zainteresować