Upiekłam żeberka razem z ziemniakami, odrobiną marchewki i dużą ilością ziół. Pracy przy tym wszystkim niewiele, tyle w sumie żeby wszystko przyprawić, obrać ziemniaki i marchew, a reszta robi się praktycznie sama.
1 godz. 40 min
Składniki:
Składniki:
żeberka wieprzowe w paskach, u mnie ok. 700 g
Przyprawy do żeberek:
1 łyżeczka soli
1 łyżka suszonego lubczyku
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka czosnku granulowanego
Dodatkowo:
1-2 marchewki
5-6 dużych ziemniaków
sól
kilka łyżek oleju
Żeberka pieczone z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Umyte i osuszone żeberka nacieram mieszanką przypraw. Do naczynia w którym będą się piekły wlewam olej, układam przyprawione mięso i kawałki marchewek. Przykrywam wszystko folią aluminiową i piekę w temperaturze 190 stopni odo czasu gdy żeberka będą miękkie W tym czasie obieram ziemniaki i gotuję je ok. 15-20 minut w osolonej wodzie - powinny być lekko twarde. Podgotowane ziemniaki przekrajam na pół i dokładam do żeberek, oprószam je majerankiem - zdejmuję folię aluminiową i piekę dalej jeszcze ok. 20-25 minut. Wszystko w trakcie pieczenia podlewam 2-3 razy tłuszczem z dna naczynia. Danie jest gotowe, gdy ziemniaki się zarumienią.
Komentarze