Żeberka pieczone z cebulą i ziemniakami

5 (151 ocen)

Smaczne i soczyste żeberka które pieczemy razem z cebulą i ziemniakami.

Składniki:

  • 1 kilogram żeberek

    1 kilogram ziemniaków

    3-4 cebule

    sól,pieprz

    przyprawa do żeberek

    słodka i ostra papryka

    czosnek granulowany

    przyprawa do ziemniaków

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Żeberka pieczone z cebulą i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy przez 10 minut w osolonej wodzie, odcedzamy, ostudzone kroimy w plastry. Żeberka kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy przyprawą do żeberek, solą i pieprzem. Obsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron. Cebulę obieramy, kroimy w krążki. Żeberka układamy na dnie naczynia żaroodpornego, układamy krążki cebuli, olej mieszamy z przyprawą do ziemniaków, czosnkiem granulowanym oraz słodką i ostrą papryką, dodajemy pokrojone ziemniaki, dokładnie mieszamy, układamy na cebuli. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem przez 60 minut w temperaturze 150 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Żeberka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.43 (213 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pieczone żeberka z warzywami

4.43 (213 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pieczone żeberka z ziemniakami

Martyna1991 Syty i smaczny cały obiad z piekarnika.

To może cię zainteresować