Żeberka pieczone w kiszonej kapuście

4.97 (145 ocen)

Pyszny obiad dla wielbicieli kapusty kiszonej i żeberek.

Składniki:

  • 1kg żeberek
    sól, pieprz świeżo zmielony
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżeczka czosnku granulowanego

    1 cebula
    1 marchewka

    1kg kapusty kiszonej
    2 łyżki przyprawy do dań z kapusty
    sól, pieprz świeżo zmielony
    kilka ziaren ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    1 łyżka kucharka

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.97 (145 ocen)

Żeberka pieczone w kiszonej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka dzień wcześniej umyć, osuszyć i pokroić na porcje. Natrzeć przyprawami. Zawinąć w folię i odstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień mocno zrumienić na rozgrzanym oleju.
  • 2. Kapustę poszatkować, zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Odcedzić, zalać 1/2l wody i dodać przyprawy, wymieszać i gotować ok pół godziny. Po tym czasie dodać startą marchewkę.
    Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce oleju, dodać do kapusty.
  • 3. Do naczynia żaroodpornego nałożyć 1/2 kapusty, ułożyć warstwę żeberek i przykryć pozostałą kapustą. Przykryć naczynie i piec ok półtorej godziny w temp. 180 stopni.

Porady

Podawać z gotowanymi ziemniakami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Cebula Marchewka Mięso Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować