Żeberka pieczone na kapuście, ziemniaki z pieca i surówka z pieczonego buraka

4.5 (173 ocen)

  • 1 godz. 30 min

pełny niedzielny obiad

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg żeberek w jednym pasku
    1 kg kapusty kiszonej
    garść suszonych jabłek
    pół słoiczka suszonych pomidorów w oliwie
    1 cebula
    kminek
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy

    na marynatę;
    szczypta rozmarynu
    szczypta kolendry
    3 ziarna ziela angielskiego
    pół łyżeczki suszonej papryki
    2 łyżki octu balsamicznego
    3 łyżki oliwy
    2 łyżeczki cukru brązowego

    na surówkę
    2 pieczone ewent. gotowane buraki ćwikłowe
    1 jabłko
    pół cebuli
    sól
    pieprz
    łyżka miodu
    2 łyżeczki cukru
    1 łyżka octu jabłkowego
    1 łyżka oliwy

    1 kilogram ziemniaków
    rozmaryn
    1 ząbek czosnku
    sól
    pieprz

Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka pieczone na kapuście, ziemniaki z pieca i surówka z pieczonego buraka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Żeberka umyć, osuszyć. Przyprawy na marynatę utłuc w moździerzu, wymieszać z octem i oliwą, dodać cukier. Natrzeć marynatą żeberka. okryć folią i wstawić do lodówki na ok 10 godzin.

    Kapustę przepłukać, odcisnąć. Dodać drobno pokrojoną cebulę, kminek, pieprz, pomidory z zalewy, suszone jabłka , podlać 3-4 łyżkami oleju , podsmażyć ok 5 min, następnie podlać szklanką wody i dusić ok 30 minut.
    Kapustę przełożyć do brytfanki. Na niej ułożyć cały pas żeberek , oblać resztą marynaty. Można podlać jeszcze odrobiną wody, gdyby kapusta była zbyt sucha.
    Okryć brytfankę folią aluminiową.

    Ziemniaki obrać, przekroić na ćwiartki, przepłukać zimną wodą. Dodać 3 łyżki oleju, szczyptę rozmarynu, sól, pieprz, i przeciśnięty przez praskę czosnek, Wymieszać ziemniaki z przyprawami, przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać ok 0,5 szkl wody . Okryć folią aluminiową.

    Obie brytfanki wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. Piec przez godzinę.

    W tym czasie przygotować surówkę:
    Buraki i jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać drobno posiekaną cebulę, przyprawić do smaku, doprawić octem i oliwą. Wymieszać.

    Po godzinie pieczenia z brytfanek zdjąć folie aluminiowe, włączyć termoobieg i piec jeszcze ok 20 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować