Żeberka nie są potrawą,która często pojawia się na moim stole.To chyba ze względu na kalorie.Ale od czasem na prawdę warto skusić się na to kaloryczne szaleństwo.Żeberka rozpływają się w ustach.
Żeberka na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzień wcześniej robimy marynatę do żeberek ze wszystkich podanych składników.Żeberka myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.Ja pokroiłam co jedno żeberko.Dobrze się pieką i porcja ładnie prezentuje się na talerzu.Mięso wkładam do marynaty.W czasie marynowania przekręcam mięso kilkakrotnie.
2.Drugiego dnia wyjmujmy mięso z marynaty i obsmażamy z obydwu stron na oliwie.Obsmażone mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy resztą marynaty i oliwą z patelni.Wstawiamy do piekarnika na 180' na około 90 minut.Przykrywamy wierzch folią do pieczenia.Około 15 minut przed końcem pieczenia można zdjąć folię,aby żeberka ładnie się zrumieniły.Podajemy zaraz po upieczeniu.
Komentarze