żeberka duszone w kapuście kiszonej

4.5 (168 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pomysł na syty obiad, który w zasadzie robi się sam. Taki porządny kawał mięsa na pewno zasmakuje mężczyznom, mojemu mężowi bardzo smakowało. Polecam podać z pieczonymi ziemniaczkami.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
    200 g kapusty kiszonej
    duża marchew
    cebula
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    słodka papryka w płatkach
    ziele angielskie
    2 łyżki oleju
    zielona cebulka
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Żeberka duszone w kapuście kiszonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i pokroić na kawałki. Natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę pokrojoną w piórka, zeszklić. Wrzucić mięso, obsmażyć szybko z każdej strony, wrzucić ziele angielskie, pokrojoną w plasterki marchewkę i przykryć pokrywką. Dusić około godziny,jeśli trzeba podlewając ciepłą wodą. Dodać kapustę kiszoną i płatki papryki. Dusić pod przykryciem jeszcze około kwadransa. Przed podaniem posypać posiekaną zieloną cebulką.

Porady

Tak samo można przygotować wcześniej ugotowane w zupie żeberka, wtedy nalęży skrócić czas duszenia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Kapusta Wieprzowina Żeberka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować