Żeberka duszone

4.5 (196 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Żeberka duszone w ziołach z dodatkiem coli

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1/2 łyżeczki rozmarynu
    1/4 łyżeczki papryki ostrej
    1 szklanka wody
    3/4 szklanki coli
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka duszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
    Do miseczki wsypać paprykę słodką, paprykę ostrą, rozmaryn, olej
    i przecisnąć przez praskę czosnek.
    Wszystko wymieszać i nasmarować mięso dokładnie z wszystkich stron.
    Pozostawić w lodówce na 1 godzinę.
    W rondlu rozgrzać 5 łyżek oleju i włożyć mięso.
    Przyrumienić z każdej strony.
    Podlać mięso wodą przykryć rondel pokrywką i na wolnym ogniu dusić do miękkości, w razie potrzeby
    uzupełnić wodę.
    Kiedy mięso będzie miękkie wlać colę i dusić jeszcze około 3-4 minut i obracać mięso w sosie.
    Podawać z ziemniakami, frytkami, pieczonymi ziemniakami, surówkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Wieprzowina Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować