Zeberka

0 (0 ocen)

  • 5 min

Ten przepis moja mama dostała i piekła mam a teraz ja piekę mojemu synkowi.

  • 5 min

Składniki:

  • 5 jaj
    1,5 szklanki cukru
    2,5 szklanki maki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka oleju
    1 szklanka wody gazowanej ( oranżady )
    3 łyżki kakao

Zeberka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masa 1. Jajka ucieramy z cukrem , po czym dodajemy cały olej i wodę gazowaną . Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy składniki ze sobą .Ciasto przelewamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem i obsypana mąką zostawiając dosłownie trochę ciasta ,do tej resztki ciasta dodajemy kakao i łyżką mieszamy gdy uzyskamy kolor czekoladowy dolewamy wokoło do jasnej masy ciasta i łyżką robimy koła oby powstała nam mozaika . Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika 170*-180* na 60minut . Tortownica 24 cm

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy