Żebera z sosem grzybowym z szybkowara

4.5 (190 ocen)

Żeberka z sosem grzybowym smakują wyśmienicie.

Składniki:

  • 800g żeberek wieprzowych
    2 garście suszonych grzybów leśnych
    200ml bulionu grzybowego
    olej rzepakowy do smażenia
    1 cebula
    1 łyżka mąki (u mnie tortowa)
    Przyprawy wg.uznania
    papryka czerwona w proszku,czosnek granulowany,sól morska pieprz świezo mielone
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Żebera z sosem grzybowym z szybkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby troszke pokruszyć zalać wodą i ugotować do miękkości odcedzić ale zostawić 1 szklankę wywaru (200ml)
  • 2. Mięso umyć i pokroić na porcje. Oprószyć solą,pieprzem i papryka słodką. Przesmażyć na mocno rozgrzanym oleju z drobno posiekaną cebulą na patelni z obu stron.
  • 3. Gotowe przełożyć do szybkowara,dodać wywar z gotowanych grzybów i bulion. Zamknąć szybkowar ustawić na duży ogień (duże ciśnienie).Jak para zacznie się wydobywać z "dzióbka" zmniejszyć ogień minimalnie i "szybkowarować" 20 minut Następnie zdejmujemy szybkowar z ognia,odparowujemy i jak już puści blokada otwieramy.Przekładamy z powrotem na gaz (bez pokrywki) jak sie zagotuje wywar zaciagamy sos mąką wymieszaną z wodą,chwilke gotujemy mieszając około 1 minuty i gotowe. W razie czego możemy sobie jeszcze doprawić solą i pieprzem.... Podajemy z ulubionymi dodatkami Smacznego . . . .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Papryka Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować