Zdrowy obiad- potrawka z zielonej soczewicy

4.49 (183 ocen)

  • 35 min

Nie wymaga dużego nakładu pracy, a wartości odżywcze tego dania są nie do opisania!

  • 35 min

Składniki:

  • - zielona soczewica (ok.1,5 szkl)
    - cebula
    - czosnek
    - kostka rosołowa warzywna
    - papryka w proszku, pieprz, curry, bazylia
    - oliwa z oliwek
    - bułka tarta (najlepiej z pieczywa żytniego)
Wystaw ocenę:

4.49 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zdrowy obiad- potrawka z zielonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę gotujemy w wodzie z dodatkiem pół kostki rosołka, tak abywody było ok. 2 razy więcej niż soczewicy. W czasie gotowania podsmażamy na oliwie cebulkę i 2 ząbki czosnku i dodajemy do gotującej sie wody. Przyprawiamy. Gdy soczewica będzie miękka, nie odcedzamy jej, tylko dodajemy do garnka kilka łyżek bułki tartej i mieszamy, aby zagęścić całość. Podajemy z pokrojonym na kawałki pomidorem lub duszoną marchewką i papryką. Smacznego!

Porady

Jeśli w trakcie gotowania cala woda odparuje, można uzupełnić braki dolewając jej trochę do garnka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować