Zdrowy kebab domowy

4.5 (168 ocen)

  • 10 min

Dzisiaj mam sprawdzony pomysł na ciepły posiłek dla smakoszy kebabów :)

  • 10 min

Składniki:

  • Aby go przygotować najpierw udajemy się do sklepu. Na liście zakupów notujemy:

    - bułkę ciabata
    - ser feta
    - gotową surówkę z buraczków lub buraki do przygotowania surówki w domu
    - pomidor lub pomidorki cherry
    - papryka
    - ketchup i majonez
    - ulubiona wędlina np. drobiowa
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kebab

Zdrowy kebab domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Po powrocie do domu, bułkę kroimy na pół, wzdłuż. Jeden bok zostawiamy nierozkrojony tak, aby powstała kieszonka. Bułkę wkładamy do elektrycznego grilla. Może być toster, ale wtedy należy pamiętać by nie dociskać pokrywy żeby nie podzielić bułki na kawałki.
  • 2. W międzyczasie kroimy kilka (4-5) plasterków pomidora, kilka słupków papryki i ok 5 cm fety w kostkę. Do miseczki dajemy łyżeczkę majonezu i taką samą ilość ketchupu. Mieszamy.
  • 3. Po wyciągnięciu bułki, otwieramy ją. Smarujemy obie części od środka przygotowanym sosem, na jedną część dajemy dwa plastry wędliny, na drugą kilka łyżeczek buraczków, a na nie resztę składników. Na koniec bułkę zamykamy. I gotowe :) warto pamiętać o talerzu i serwetce do jedzenia.

Porady

Żeby ograniczyć ilość kalorii i tłuszczu do sosu zamiast łyżeczki majonezu można dodać pół łyżeczki majonezu i pół łyżeczki jogurtu naturalnego. Dodatkowe przyprawy nie są potrzebne, a taka ciepła bułka jest dobra choćby na szybki obiad. Czas przygotowania to do 10 minut. Może się wydłużyć jeśli w grę wchodzi przygotowywanie buraczków w domu. Wtedy buraki gotujemy około godzinę w czystej wodzie, a następnie ścieramy na dużych oczkach. Zamiast fety można zastosować ser żółty w plastrach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować