Zdrowy chleb razowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Polecam bo jest szybki do zrobienia i nie może się nie udać.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na zaczyn:

    1 szklanka zakwasu żytniego
    1 szklanka mąki razowej żytniej
    1 szklanka letniej wody
    Składniki na chleb właściwy:

    1 kg mąki pszennej
    1/2 szklanki otrąb pszennych
    1/2 szklanki siemienia lnianego
    1/2 szklanki ziaren słonecznika
    1 łyżka soli
    1/6 kostki drożdży
    3-4 szklanek letniej wody
    płatki orkiszowe do posypania chleba
    wyżej wymieniony zaczyn

Zdrowy chleb razowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki zaczynu wymieszać i zostawić na 24 godziny.
  • 2. Z wyżej wymienionych składników zrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na ok.1 godzinę - czasami trwa to trochę dłużej.

    Jak ciasto wyrośnie należy je odgazować a następnie przełożyć do foremek - u mnie dwie keksówki - wysmarowanych masłem i wysypanych mąką.

    Przed włożeniem do piekarnika chlebki należy posypać grubo płatkami orkiszowymi.
    Piec w temperaturze 200 C przez godzinę.

    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy