Zdrowy burger domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy i wkładamy do malaksera w kawałkach; miksujemy, następnie dodajemy 1 cebule, 1 jajko, sól, pieprz i jeszcze chwilkę miksujemy aby składniki się połączyły. Z mielonego mięsa formujemy okrągłe cienkie kotlety, obsypujemy je bułką tartą i smażymy na patelni.
2.Piekarnik nagrzewamy na 200stopni. Bułki kroimy na pół, układamy w naczyniu żaroodpornym, nakładamy na bułki usmażone kotlety i ser mozarella. Zapiekamy w piekarniku około 7-10 minut.
3.Przygotowujemy sos: w miseczce mieszamy ze sobą składniki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Pomidora, ogórka, cebulę i sałatę kroimy w plastry.
4.Wyjmujemy bułki z piekarnika, nakładamy do środka sos, plaster pomidora, cebuli ogórki, liść sałaty. Zajadamy się.
Komentarze