Zdrowy burger domowy

4.5 (160 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Kto z nas nie lubi czasem zjeść fast fooda? Taki domowy- jest smaczniejszy i zdrowszy.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mięso wołowe ekstra: 30 dekagramów
    - bułka pełnoziarnista: 4 sztuki
    - Jajko: 1 sztuka
    - bułka tarta: 2 łyżki
    - cebula: 2 sztuki
    - ogórek kiszony: 3 sztuki
    - pomidor: 1 sztuka
    - ser mozarella: 4 plastry
    - liście sałaty: 1 pęczek
    - oliwa do smażenia: 2 łyżki
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    SOS::
    - ketchup: 2 łyżki
    - majonez: 2 łyżki
    - jogurt naturalny: 1 łyżka
    - sól, pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zdrowy burger domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • burgery 1. Mięso myjemy i wkładamy do malaksera w kawałkach; miksujemy, następnie dodajemy 1 cebule, 1 jajko, sól, pieprz i jeszcze chwilkę miksujemy aby składniki się połączyły. Z mielonego mięsa formujemy okrągłe cienkie kotlety, obsypujemy je bułką tartą i smażymy na patelni.
  • 2. Piekarnik nagrzewamy na 200stopni. Bułki kroimy na pół, układamy w naczyniu żaroodpornym, nakładamy na bułki usmażone kotlety i ser mozarella. Zapiekamy w piekarniku około 7-10 minut.
  • 3. Przygotowujemy sos: w miseczce mieszamy ze sobą składniki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
    Pomidora, ogórka, cebulę i sałatę kroimy w plastry.
  • burger 4. Wyjmujemy bułki z piekarnika, nakładamy do środka sos, plaster pomidora, cebuli ogórki, liść sałaty. Zajadamy się.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować