Zdrowe, kolorowe donaty

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne, zdrowe i kolorowe donaty z piekarnika. Polecam :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 300 g maki pszennej tortowej plus około 1 szklanki przy końcowym wyrabianiu ciasta
    1 szklanka mleka
    2 łyżki masła
    3/4 szklanki cukru
    2 jajka o temperaturze pokojowej
    saszetka suchych drożdży (7 g)
    szczypta soli
    2 łyżki kakao
    2 łyżki proszku z trawy pszenicznej
    1 malutki buraczek czerwony starty na tak zwana miazgę ( mi wyszła cala, pełna łyżka)
    Do polewy: słodka śmietanka ( 3 łyżki )
    biała czekolada (100 g)
    kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery Pączki Buraczki

Zdrowe, kolorowe donaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto z dodatkiem buraczka 1. Mleko , masło i cukier zagrzać w rondelku, przestudzone ale cieple wlać do miski i dodać drożdże. Odstawić na 10 minut. Potem wbić dwa jajka i wymieszać.
    Do większej miski wsypać przesianą mąkę i szczyptę soli, dodać przygotowaną miksturę z mleka, masła, cukru i drożdży, dobrze wymieszać by składniki się połączyły i powstało dość luźne ciasto..
    Ciasto podzielić na 3 równe części, czyli przełożyć do trzech misek..
    Do jednej części dosypać kakao, do drugiej proszek z trawy pszenicznej a do trzeciej startego na miazgę buraczka .
    Każdą część ciasta starannie wyrobić, dosypując odpowiednia ilość mąki ( do części z kakao i proszku z trawy pszenicznej dosypałam po 2 łyżki mąki, do części z buraczkiem - około pół szklanki mąki) .
  • Krazki z kakao 2. Wyrobione, kolorowe ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 - 40 minut.
    Wyrośnięte ciasto zagnieść, i raz jeszcze pozostawić by wyrosło.

    Ciasto rozwałkować na posypanej maka stolnicy i wycinać kola, W każdym kole zrobić małą dziurkę, czyli wyciąć mniejsze kółeczko . Krazki pookładać na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia.
  • upieczone donaty 3. Wyrośnięte donaty wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez kolo 20 minut .

    Upieczone można polać lukrem i posypać posypka ale można sobie tez zjeść takie bez żadnych dodatków :) .

    W celu wykonania polewy należy białą czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej z dodatkiem słodkiej śmietanki.

Porady

Ciasto najlepiej wyrobić mikserem z odpowiednimi końcówkami, gdyż jest dosyć klejące podczas wyrabiania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować