Zdrowe, kolorowe donaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko , masło i cukier zagrzać w rondelku, przestudzone ale cieple wlać do miski i dodać drożdże. Odstawić na 10 minut. Potem wbić dwa jajka i wymieszać.
Do większej miski wsypać przesianą mąkę i szczyptę soli, dodać przygotowaną miksturę z mleka, masła, cukru i drożdży, dobrze wymieszać by składniki się połączyły i powstało dość luźne ciasto..
Ciasto podzielić na 3 równe części, czyli przełożyć do trzech misek..
Do jednej części dosypać kakao, do drugiej proszek z trawy pszenicznej a do trzeciej startego na miazgę buraczka .
Każdą część ciasta starannie wyrobić, dosypując odpowiednia ilość mąki ( do części z kakao i proszku z trawy pszenicznej dosypałam po 2 łyżki mąki, do części z buraczkiem - około pół szklanki mąki) .
2.Wyrobione, kolorowe ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 - 40 minut.
Wyrośnięte ciasto zagnieść, i raz jeszcze pozostawić by wyrosło.
Ciasto rozwałkować na posypanej maka stolnicy i wycinać kola, W każdym kole zrobić małą dziurkę, czyli wyciąć mniejsze kółeczko . Krazki pookładać na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia.
3.Wyrośnięte donaty wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez kolo 20 minut .
Upieczone można polać lukrem i posypać posypka ale można sobie tez zjeść takie bez żadnych dodatków :) .
W celu wykonania polewy należy białą czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej z dodatkiem słodkiej śmietanki.
Porady
Ciasto najlepiej wyrobić mikserem z odpowiednimi końcówkami, gdyż jest dosyć klejące podczas wyrabiania.
Komentarze