Zdrowe i pyszne

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pewnego dnia wymyśliłam sobie takie połączenie- smaczne i zdrowe

  • 45 min

Składniki:

  • Świeży pstrąg(bądź inna świeża ryba
    seler
    ryż 3 kolory
    marchewka, pietruszka
    czosnek
    natka pietruszki
    przyprawy(tymianek, rozmaryn, zioła prowansalskie, sól, pieprz)
    masło
    cytryna
    bazylia
    bułka tarta
    jajko
    olej

Zdrowe i pyszne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obieramy, oczyszczamy i myjemy rybę, nacieramy ja przyprawami, do środka dajemy troszkę masła, pokrojoną natkę pietruszki ,czosnek przeciśniety przez praskę i plasterki sparzonej cytryny. Seler kroimy na plastry i gotujemy z innymi warzywami na pół twardo. Wstawiamy rybę na 30 min. 180st.(15min. zamknięta w aluminiowej folii i 15min. odkryta). Następnie gotujemy w miedzyczasie ryż(ok. 30min) i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor obtoczone w bułce i w jajku plastry selera.

Porady

Można użyć innego rodzaju ryżu, aczkolwiek ryż 3 kolory jest wyjątkowo pyszny. Do ryby możemy podać cytrynę do skropienia według uznania

Komentarze

Podobne przepisy