Zdrowe batony migdałowe

4.5 (143 ocen)

  • 40 min

Lubię je jeść, kiedy mam ochotę na coś słodkiego i zdrowego. Można zabrać je ze sobą do szkoły/pracy/na uczelnię na drugie śniadanie.

  • 40 min

Składniki:

  • /na około 8 małych batonów/:
    1 i 1/2 szkl płatków owsianych górskich
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    100 ml mleka (lub połowa szklanki, w której odmierzaliście płatki)
    kropelka aromatu migdałowego
    5 pełnych łyżek płatków migdałowych
    2 garście migdałów (orzechów)
    5 łyżek cukru trzcinowego/ syropu z agawy
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery Batony

Zdrowe batony migdałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki owsiane wymieszać z mlekiem, dodać tyle jogurtu, żeby wszystko tworzyło zwartą masę.
  • 2. Dodać płatki migdałowe, cukier, aromat i posiekane migdały. Wymieszać.
  • 3. Wyłożyć na blasze do pieczenia formułując prostokąt równej grubości. Piec w 180 stopniach przez 15-20 min. Po upieczeniu, jeszcze ciepłą masę pokroić w małe prostokąty. Odstawić do wystudzenia.

Porady

Świetnie smakują ze szklanką mleka lub owocowym koktajlem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować