Zdrowa zupa z soczewicy

0 (0 ocen)

  • 5 min

Dieta bogata w warzywa, a tym samym w błonnik działa oczyszczająco na organizm. Pochwała prostoty i moc energii.Na zdrowie!

  • 5 min

Składniki:

  • 1 szklanka zielonej soczewicy (moczonej przez noc w wodzie)
    150 gram włoszczyny (seler,por,młoda marchew,pietruszka)
    1 cebula
    60 gram młodych ziemniaków
    1,5 litra wody
    1 łyżka majeranku (świeżego lub suszonego)
    1 łyżeczka przyprawy do dań z fasoli
    2 łyżki sosu sojowego ciemnego
    1 ząbek czosnku
    0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
    0,5 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
    50 gram boczku wędzonego

Zdrowa zupa z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do 2 litrowego garnka wlać wodę, wsypać nomoczona soczewicę,obrane i pokrojone warzywa,czosnek i cebulę oraz boczek.Zagotować, zmniejszyć ogień,dodać przyprawy,gotować pod przykryciem do momentu, gdy soczewica będzie miękka.
  • 2. Do zupy wlać sos sojowy,całość zmiksować w blenderze.

Porady

Można użyć także czerwonej soczewicy.Jeżeli wolimy bardziej słoną zupę proponuję dodać więcej sosu sojowego. Nalezy zwrócić uwagę na fakt,że boczek wędzony też bywa mniej lub bardziej słony.Jeżeli nie mamy mielonego ziela angielskiego-warto zmielić ziarenka w młynku lub zmiażdżyć w możdzierzu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy