Zawrót głowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Gotowanie sprawia mi wielką frajdę, zwłaszcza gdy dania smakują mojemu synkowi Mateuszkowi.

Składniki:

  • ● 30 dag mieszanych owoców (truskawek, agrestu, jagód i porzeczek)
    ● łyżka cukru waniliowego
    ● łyżka soku z cytryny
    ● łyżeczka żelatyny
    ● 3 białka
    ● 10 dag cukru pudru
    ● 200 ml śmietany kremówki
    ● wafelki i owoce do dekoracji

Zawrót głowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zawrót głowy 1. Opłukane owoce (kilka odkładamy
    do dekoracji) wrzucamy
    do wrzątku na 2-3 minuty, odcedzamy
    i studzimy. Przecieramy
    przez sito lub miksujemy.
  • 2. Do musu dodajemy żelatynę
    rozpuszczoną w małej ilości ciepłej
    wody oraz pianę z białek ubitą z cukrem pudrem na sztywno.
    Kremówkę ubijamy z cukrem
    waniliowym i sokiem z cytryny,
    dodajemy do całości i delikatnie
    mieszamy.
  • 3. Mus nakładamy do szklanych
    pucharków i wstawiamy do lodówki.
    Przed podaniem dekorujemy
    wafelkiem i owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_08-2009

Komentarze

Podobne przepisy