Zawijas z cynamonem i orzechami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Uwielbiam sezon jesienny a ciasto z kubkiem ciepłego mleka idealnie pasuje na chłodne wieczory.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto
    - 200 g serka wiejskiego
    - 0,5 szklanki cukru pudru
    - 4 łyżeczki masła
    - 2 łyżki jogurtu naturalnego
    - Opakowanie cukru waniliowego
    - 2 szklanki mąki
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

    Nadzienie
    - 0,5 szklanki cukru brązowego
    - 2 łyżeczki cynamonu
    - 1 łyżeczka przyprawy do piernika
    - 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
    - 2 łyżeczki masła
    - 100 g orzechów laskowych lub włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Zawijas z cynamonem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wrzucamy serek wiejski, cukier puder, masło, jogurt naturalny, cukier waniliowy, dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, zagniatam dokładnie ciasto. W razie potrzeby dosypujemy troszkę mąki, żeby ciasto się nie kleiło. Ciasto powinno być dobrze rozwałkowane.
  • 2. Teraz czas na nadzienie. Wszystkie przyprawy łączymy z brązowym cukrem, masło rozpuszczamy i dokładnie rozprowadzamy je po rozwałkowanym cieście, posypujemy całą powierzchnię ciasta suchą mieszanką uzyskaną z przypraw i cukru. Posypujemy orzechami, które wcześniej zostały potraktowane w moździerzu na malutkie kawałeczki.
  • 3. Ciasto z masą zwijamy w rulon i kroimy plastry o szerokości ok. 4 cm. Plastry układamy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, na koniec polewamy odrobiną roztopionego masła. Pieczemy w temperaturze 170 stopni, przez 20 minut.

Porady

Ciasto najlepiej rozwałkować w kształcie prostokąta. Łatwiej będzie nam się zawijało z masą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować