Zawijas z cynamonem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wrzucamy serek wiejski, cukier puder, masło, jogurt naturalny, cukier waniliowy, dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, zagniatam dokładnie ciasto. W razie potrzeby dosypujemy troszkę mąki, żeby ciasto się nie kleiło. Ciasto powinno być dobrze rozwałkowane.
2.Teraz czas na nadzienie. Wszystkie przyprawy łączymy z brązowym cukrem, masło rozpuszczamy i dokładnie rozprowadzamy je po rozwałkowanym cieście, posypujemy całą powierzchnię ciasta suchą mieszanką uzyskaną z przypraw i cukru. Posypujemy orzechami, które wcześniej zostały potraktowane w moździerzu na malutkie kawałeczki.
3.Ciasto z masą zwijamy w rulon i kroimy plastry o szerokości ok. 4 cm. Plastry układamy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, na koniec polewamy odrobiną roztopionego masła. Pieczemy w temperaturze 170 stopni, przez 20 minut.
Porady
Ciasto najlepiej rozwałkować w kształcie prostokąta. Łatwiej będzie nam się zawijało z masą.
Komentarze