ZAWIJANY TERCET

0 (0 ocen)

Podawać z ostrym sosem lub ulubionym dodatkiem.Mam nadzieję,że będą smakować. :))

Składniki:

  • 4 szt.suchych wafli
    1/2 kg.mięsa mielonego z łopatki
    6 szt.polędwiczek drobiowych
    5 szt. średnich ziemniaków
    15 dkg.świeżej słoniny
    15 dkg.świeżego boczku
    6 jajek / w tym 3 szt.do panierowania/
    1 pęczek natki pietruszki
    1 cebula średnia
    4 ząbki czosnku
    2 łyżki maggi w płynie
    2 łyżki bułki tartej do masy mięsnej
    sól,pieprz,ostra papryka mielona,przyprawa do kurczaka ,wieprzowiny i dań z ziemniaków Prymat,bułka tarta do panierowania,olej do smażenia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zawijany tercet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zawijany tercet 1. Ziemniaki obrać,umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości,odcedzić,odparować i utłuc na gładką masę,przestudzić.
    Boczek,słoninę,cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę.Natkę posiekać drobno nożem.
  • zawijany tercet 2. Na rozgrzaną patelnię włożyć słoninę,boczek i smażyć do czasu wytopienia się tłuszczu i lekkiego zrumienienia się.Wsypać cebulę,czosnek i smażyć do czasu ich zeszklenia i odparowania wody.Przyprawić do smaku solą,pieprzem.
  • zawijany tercet 3. Polędwiczki umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,posypać do smaku solą,pieprzem,ostrą papryką i polać maggi.Rozgrzać patelnię i przesmażyć polędwiczki do czasu odparowania wody i lekkiego ich zrumienienia się,przestudzić.
  • zawijany tercet 4. Mięso mielone przełożyć do miski,wbić jajko wsypać bułkę tartą oraz połowę posiekanej natki pietruszki,przyprawić do smaku solą,pieprzem,przyprawą do wieprzowiny i wyrobić gładką masę
  • zawijany tercet 5. Do utłuczonych ziemniaków przesmażoną słoninę z boczkiem,cebulą i czosnkiem / bez tłuszczu /,wsypać pozostałą natkę pietruszki,przyprawić do smaku solą,pieprzem,przyprawą do ziemniaków,wbić dwa jajka i wyrobić gładką masę.
  • zawijany tercet 6. Poszczególne wafle zawinąć w wilgotne ściereczki,by zmiękły i można je było zwijać.Położyć dwa pojedynczo na papierze do pieczenia.Na każdym waflu rozsmarować równomiernie masę mięsną,przykryć drugim waflem ,lekko docisnąć.
  • zawijany tercet 7. Następnie rozsmarować masę ziemniaczaną.Na warstwie tej z brzegu ułożyć po 3 polędwiczki z kurczaka.
  • zawijany tercet 8. Pomagając sobie papierem zwinąć całość w roladę.
  • zawijany tercet 9. Zwiniętą roladę owinąć dość ciasno w papier i odstawić w chłodne miejsce,najlepiej do następnego dnia.
  • zawijany tercet 10. Rolady odwinąć z papieru,pokroić na 3 cm.krążki.
  • zawijany tercet 11. Pozostałe jajka roztrzepać doprawiając do smaku solą,pieprzem.Maczać kolejno krążki rolady i panierować z trzech stron w bułce tartej. / jedna strona roladki powinna zostać bez panierki z bułki tartej/.
  • zawijany tercet 12. Na patelni rozgrzać olej / musi pokrywać 3/4 grubości poszczególnych roladek/, kłaść kolejno roladki za panierowaną stroną na tłuszcz i smażyć z dwóch stron na rumiano.
  • zawijany tercet 13. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Porady

Proponuję przygotować roladki dzień wcześniej a smażyć krótko przed podaniem.Można też przygotować je wcześniej i przed podaniem zapiec je chwilę w piekarniku by były ciepłe i chrupiące.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować