Zawijaniec ziemniaczany z pieczarkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Polecam jako dodatek do barszczu albo jako samodzielne danie.

  • 60 min

Składniki:

  • ½ kg ugotowanych ziemniaków
    150ml gęstej śmietany
    3 jajka
    2 ½ szklanki maki
    40 dag pieczarek
    2 łyżki masła
    2 łyżki posiekanego koperku
    Sól, pieprz do smaku

Zawijaniec ziemniaczany z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać śmietanę, jajka, szczyptę soli i 2 szkl. mąki, wyrobić ciasto. Ulepić z niego kulę (ciasto jest dosyć kleiste). Ściereczkę posypać pozostałą mąką, położyć ziemniaczaną kulę i dłońmi uformować placek.
  • 2. Pieczarki oczyścić, pokroić na plasterki. Podsmażyć na maśle, kiedy odparują, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z koperkiem. Przygotowane pieczarki rozłożyć na placku i za pomocą ściereczki uformować roladkę.
  • 3. Piec w natłuszczonej formie ok. 40 min w temp. 200 C. Po przestudzeniu kroić na plastry.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy