Zawijaniec ze szpinakiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Od dzieciństwa gotowanie było moją pasją, dlatego wybrałam zawód kucharki. Lubię komponować nowe dania.

Składniki:

  • ● 1 kg ziemniaków
    ● 5 jajek
    ● ok. 2,5 szkl. mąki
    ● 1 op. mrożonego szpinaku (lub 1 kg świeżego)
    ● 2 duże cebule
    ● olej
    ● pęczek natki pietruszki
    ● pieprz
    ● sól

Zawijaniec ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki dokładnie myjemy
    i gotujemy w mundurkach. Obieramy
    i jeszcze ciepłe mielimy.
    Wbijamy 3 jajka, doprawiamy do
    smaku pieprzem i solą. Mieszamy
    z mąką i wyrabiamy ciasto (jeśli klei się do rąk, dodajemy
    jeszcze trochę mąki).
  • 2. Pozostałe jajka gotujemy na
    twardo i obieramy. Cebule obieramy,
    siekamy i podsmażamy na
    rozgrzanym oleju. Wkładamy
    szpinak, posiekane jajka oraz
    natkę pietruszki. Doprawiamy
    do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Masę ziemniaczaną rozwałkowujemy
    na placek długości
    formy (najlepiej na
    papierze do pieczenia). Rozkładamy
    masę szpinakową
    i ostrożnie zwijamy roladę.Przekładamy
    do formy,
    wstawiamy do piekarnika rozgrzanego
    do temp. 170-180 °C
    i pieczemy godzinę

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_03-2010

Komentarze

Podobne przepisy