Zawijaniec z szynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę myjemy i osuszamy. Usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w paski. Cebulę i czosnek obieramy. Czosnek siekamy, cebulę kroimy w grube półplastry. Ogórki przekrawamy wzdłuż na pół.
2.Mięso myjemy i osuszamy. Rozcinamy na płat i cienko rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem i przyprawą. Posypujemy czosnkiem. Układamy ogórki oraz 1/2 papryki i cebuli. Rolujemy i obwiązujemy bawełnianą nicią. Chłodzimy godzinę. Następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju.
3.Resztę papryki i cebuli siekamy i podsmażamy w rondlu na rozgrzanym oleju. Wkładamy roladę i wlewamy wodę do 1/2 wysokości mięsa. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i doprawiamy przyprawą uniwersalną. Dusimy ok. 1,5 godziny. Lekko studzimy. Nić usuwamy. Mięso kroimy w plastry.
Komentarze