Zawijaniec z szynki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

Świetnie smakuje też z farszem z suszonych śliwek, moreli i jabłek.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ok. 1,5 kg szynki
    2 ogórki konserwowe
    Papryka
    Cebula
    2 ząbki czosnku
    Olej
    Przyprawa do pieczeni
    Sól
    Pieprz
    Przyprawa uniwersalna
    5 ziaren ziela angielskiego
    2 liście laurowe

Zawijaniec z szynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę myjemy i osuszamy. Usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w paski. Cebulę i czosnek obieramy. Czosnek siekamy, cebulę kroimy w grube półplastry. Ogórki przekrawamy wzdłuż na pół.
  • Zawijaniec z szynki 2. Mięso myjemy i osuszamy. Rozcinamy na płat i cienko rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem i przyprawą. Posypujemy czosnkiem. Układamy ogórki oraz 1/2 papryki i cebuli. Rolujemy i obwiązujemy bawełnianą nicią. Chłodzimy godzinę. Następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju.
  • 3. Resztę papryki i cebuli siekamy i podsmażamy w rondlu na rozgrzanym oleju. Wkładamy roladę i wlewamy wodę do 1/2 wysokości mięsa. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i doprawiamy przyprawą uniwersalną. Dusimy ok. 1,5 godziny. Lekko studzimy. Nić usuwamy. Mięso kroimy w plastry.

Notka redakcyjna

PP_01-2012

Komentarze

Podobne przepisy