Szpinakowo-kurczakowy zawijaniec

0 (0 ocen)

  • 30 min

Danie idealne dla smakoszy szpinaku. Jedna porcja zawijańca dostarcza około 300 kcal.

  • 30 min

Składniki:

  • pierś z kurczaka- 250g
    szpinak mrożony- 150g
    ser feta- 100g
    śmietana- 18%- łyżka
    czosnek- 3 ząbki
    masło- łyżeczka
    wegeta, pieprz

Szpinakowo-kurczakowy zawijaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0hvyal9 1. Szpinak podsmażyć na maśle, aż do odparowania wody. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz i śmietanę-podsmażyć. Wrzucić pokruszony ser feta i wymieszać, chwilę smażyć.
  • image-1ks0tnf 2. Pierś z kurczaka przekrojić na pół (nie do końca) wzdłuż dłuższego boku, posypać pieprzem i wegetą z obu stron.
  • image-215pege 3. Nanieść farsz i zwinąć. Zawijaniec obwiązać nitką by się nie rozsypywała.
  • image-0a7r02u 4. Smażyć na oleju, aż do zarumienienia z każdej strony. Następnie należy zdjąć nitkę i pokrojić zawijaniec po skosie na 4 plastry.

Porady

Potrawa dla dwóch osób, można podawać z ziemniakami oraz z surówką z pomidorów, cebuli i śmietany. Zdrowszą aletrnatywą smażenia będzie pieczenie w piekarniku potrawy.

Komentarze

Podobne przepisy