Zawijaniec mięsno-warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta miksujemy, a następnie wlewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C. Studzimy.
2.Warzywa konserwowe osączamy. Paprykę kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Cebule obieramy i siekamy. Mięso doprawiamy solą i pieprzem.
3.Pieczarki smażymy na oleju razem z cebulą, odparowujemy. Wsypujemy paprykę, kukurydzę i groszek. Mieszamy i dusimy kilka minut. Doprawiamy
solą i pieprzem.
4.Ciasto odwracamy jasną stroną do góry i posypujemy 1/2 sera. Wykładamy mięso i warzywa. Posypujemy serem (ok. 5 dag odkładamy). Ciasno rolujemy i owijamy papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 60 minut w 180 °C. Usuwamy papier, posypujemy resztą sera. Zapiekamy jeszcze 10 minut.
Porady
● Farsz warto wzbogacić marynowanymi cebulkami.
● Do potrawy można wykorzystać zmielone mięso z rosołu. Czas pieczenia skracamy wtedy o kwadrans.
Komentarze