Zawijaniec mięsno-warzywny

5 (162 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Rolada jest pyszna i efektownie wygląda.

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    12 łyżek mąki
    1/2 l mleka
    kostka miękkiego masła
    łyżeczka soli

    Farsz:
    2 cebule
    30 dag pieczarek
    puszka groszku
    puszka kukurydzy
    mały słoik papryki konserwowej
    50 dag mielonego mięsa
    40 dag startego żółtego sera
    sól, pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

5 (162 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Zawijaniec mięsno-warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta miksujemy, a następnie wlewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C. Studzimy.
  • 2. Warzywa konserwowe osączamy. Paprykę kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Cebule obieramy i siekamy. Mięso doprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Pieczarki smażymy na oleju razem z cebulą, odparowujemy. Wsypujemy paprykę, kukurydzę i groszek. Mieszamy i dusimy kilka minut. Doprawiamy
    solą i pieprzem.
  • 4. Ciasto odwracamy jasną stroną do góry i posypujemy 1/2 sera. Wykładamy mięso i warzywa. Posypujemy serem (ok. 5 dag odkładamy). Ciasno rolujemy i owijamy papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 60 minut w 180 °C. Usuwamy papier, posypujemy resztą sera. Zapiekamy jeszcze 10 minut.

Porady

● Farsz warto wzbogacić marynowanymi cebulkami. ● Do potrawy można wykorzystać zmielone mięso z rosołu. Czas pieczenia skracamy wtedy o kwadrans.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Pieczarki Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować