Zawijaniec drożdżowy z makiem

4.5 (190 ocen)

  • 60 min

Bardzo delikatne i pulchne ciasto drożdżowe z nadzieniem makowym. Zapach kruszonki pachnący orzechami - pycha. Ponadto biały lukier wieńczy dzieło kulinarne.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    Składniki:
    1/2 kg mąki
    4 dag świeżych drożdży
    2 łyżki śmietany 18%
    4 łyżki cukru
    Szczypta soli
    2 żółtka
    1/2 szklanki mleka
    1/4 szklanki oleju
    Kilka kropli olejku waniliowego
    1 małe jajko do posmarowania ciasta.
    Kruszonka
    1/2 szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich
    1 łyżka mąki
    1 łyżka cukru
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    Lukier:
    1 białko
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka soku z cytryny
    3/4 dużej puszki gotowej masy makowej
    1 duża łyżka rodzynek sułtanek
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery

Zawijaniec drożdżowy z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mleko podgrzać, dodać drożdże, 2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru, wymieszać i odstawić by drożdże podrosły. Następnie dodać pozostałe składniki, wyrobić elastyczne ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Potem przełożyć na stolnicę, uformować wałek, rozwałkować na prostokąt, rozsmarować masę makową, posypać rodzynkami. Zrolować ciasto z makiem, przełożyć do okrągłej formy z kominem(u mnie forma do tarty), zlepić tworząc okrąg. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować ciasto rozkłóconym jajkiem. Składniki kruszonki zagnieść, posypać ciasto. Piec w temp. 180 stopni około 40 minut. Składniki lukru utrzeć, skropić wystudzone ciasto.

Porady

1.do ciasta drożdżowego można dodać otartą skórkę z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować