Bardzo delikatne i pulchne ciasto drożdżowe z nadzieniem makowym. Zapach kruszonki pachnący orzechami - pycha. Ponadto biały lukier wieńczy dzieło kulinarne.
60 min
Składniki:
Ciasto:
Składniki:
1/2 kg mąki
4 dag świeżych drożdży
2 łyżki śmietany 18%
4 łyżki cukru
Szczypta soli
2 żółtka
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
Kilka kropli olejku waniliowego
1 małe jajko do posmarowania ciasta.
Kruszonka
1/2 szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich
1 łyżka mąki
1 łyżka cukru
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Lukier:
1 białko
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
3/4 dużej puszki gotowej masy makowej
1 duża łyżka rodzynek sułtanek
Zawijaniec drożdżowy z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: mleko podgrzać, dodać drożdże, 2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru, wymieszać i odstawić by drożdże podrosły. Następnie dodać pozostałe składniki, wyrobić elastyczne ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Potem przełożyć na stolnicę, uformować wałek, rozwałkować na prostokąt, rozsmarować masę makową, posypać rodzynkami. Zrolować ciasto z makiem, przełożyć do okrągłej formy z kominem(u mnie forma do tarty), zlepić tworząc okrąg. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować ciasto rozkłóconym jajkiem. Składniki kruszonki zagnieść, posypać ciasto. Piec w temp. 180 stopni około 40 minut. Składniki lukru utrzeć, skropić wystudzone ciasto.
Porady
1.do ciasta drożdżowego można dodać otartą skórkę z cytryny.
Komentarze