Zawijaniec drożdżowy z kakao - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób przygotowania:
Lekko ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać cukier waniliowy, jajka i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania dodać płynny tłuszcz i wyrobić ciasto. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć go na blat posypany mąką i rozwałkować na prostokąt o wielkości około 50x 40cm. Ciasto posypać kakao (pozostawiając spore odstępy od brzegów). Na kakao położyć wiórki z masła.
Ciasto zwinąć w roladę, dobrze sklejając boki i złączenie. Roladę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układając ją w podkowę i złączeniem do dołu. Górę i boki ciasta posmarować rozbitym żółtkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku około 35min. w temperaturze 180°C
Porady
Uwaga: Zamiast słodkiego kakao można użyć zwykłe, tylko należy wtedy posypać jeszcze kakao cukrem.
Komentarze