Zawijaniec drożdżowy z kakao

4.46 (190 ocen)

  • 60 min

Zawijaniec to najbardziej popularne i uwielbiane przez całą moją rodzinę ciasto. Piekła go zawsze moja babcia .

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    500g mąki pszennej
    40g drożdży
    2 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy (= 2 łyżeczki)
    2 jajka
    250ml mleka
    1 duża, kopiata łyżka masła lub margaryny (tłuszcz rozpuścić)

    Nadzienie:
    Wersja z dużą ilością kakao:
    240g słodkiego kakao typu Nesquik
    150g zimnego masła

    Dodatkowo:
    1 żółtko
Wystaw ocenę:

4.46 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery

Zawijaniec drożdżowy z kakao - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania:

    Lekko ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać cukier waniliowy, jajka i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania dodać płynny tłuszcz i wyrobić ciasto. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć go na blat posypany mąką i rozwałkować na prostokąt o wielkości około 50x 40cm. Ciasto posypać kakao (pozostawiając spore odstępy od brzegów). Na kakao położyć wiórki z masła.
    Ciasto zwinąć w roladę, dobrze sklejając boki i złączenie. Roladę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układając ją w podkowę i złączeniem do dołu. Górę i boki ciasta posmarować rozbitym żółtkiem.
    Piec w nagrzanym piekarniku około 35min. w temperaturze 180°C

Porady

Uwaga: Zamiast słodkiego kakao można użyć zwykłe, tylko należy wtedy posypać jeszcze kakao cukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować