Zawijaniec drożdżowy z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn:
Z 50 g mąki, 100ml ciepłego mleka,100g cukru,drożdży robimy zaczyn i odstawiamy na ok 30 min.
2.Ciasto:
Do miski dajemy pozostałą część mąki,100ml ciepłego mleka, 65g rozpuszczonego masła,zaczyn oraz 3 żółtka. Energicznie mieszamy aż ciasto zacznie odrywać się od ręki . Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 min
3.Zagniatamy ponownie ciasto i odstawiamy na ok 40 min.
4.W między czasie prażymy pokrojone w kostkę jabłka dodając ok 20 g cukru i odstawiamy do ostygnięcia.
5.Zagniatamy ponownie ciasto, dzielimy na dwie części. Jedną część wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy,pozostałą część masła rozpuszczamy i smarujemy nią ciasto, posypujemy cukrem i cynamonem oraz wykładamy na ciasto połowę prażonych jabłek. Zawijamy w rulon i kroimy na równe kawałki. Powinno wyjść ok 8 ruloników. Z drugą częścią robimy to samo.
6.Ruloniki układamy na torownicy obok siebie i odstawiamy na ok 10 min. Smarujemy rozbełtanym białkiem. Pieczemy w 185 stopniach przez ok 50 min
Komentarze