zawijaniec drożdżowy z jabłkami

4.48 (189 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Łatwy i smaczny drożdżowy wypiek dla każdego

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej,200ml ciepłego mleka,ok. 140g cukru, 3 żółtka (jedno białko odłożyc do posmarowania ciasta,100 g rozpuszczonego masła,30 g drożdży,cynamon,ok 4-5 szt prażonych jabłek
Wystaw ocenę:

4.48 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery

Zawijaniec drożdżowy z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn:
    Z 50 g mąki, 100ml ciepłego mleka,100g cukru,drożdży robimy zaczyn i odstawiamy na ok 30 min.
  • 2. Ciasto:
    Do miski dajemy pozostałą część mąki,100ml ciepłego mleka, 65g rozpuszczonego masła,zaczyn oraz 3 żółtka. Energicznie mieszamy aż ciasto zacznie odrywać się od ręki . Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 min
  • 3. Zagniatamy ponownie ciasto i odstawiamy na ok 40 min.
  • 4. W między czasie prażymy pokrojone w kostkę jabłka dodając ok 20 g cukru i odstawiamy do ostygnięcia.
  • 5. Zagniatamy ponownie ciasto, dzielimy na dwie części. Jedną część wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy,pozostałą część masła rozpuszczamy i smarujemy nią ciasto, posypujemy cukrem i cynamonem oraz wykładamy na ciasto połowę prażonych jabłek. Zawijamy w rulon i kroimy na równe kawałki. Powinno wyjść ok 8 ruloników. Z drugą częścią robimy to samo.
  • 6. Ruloniki układamy na torownicy obok siebie i odstawiamy na ok 10 min. Smarujemy rozbełtanym białkiem. Pieczemy w 185 stopniach przez ok 50 min
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować