Zawijane ciastka z bezą

2 (1 ocen)

  • 40 min

Ciekawe w kształcie ciastka. Miękkie ciasto zakręcone jest tu z masą bezową w roladkę.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g mąki
    50 g cukru pudru
    150 g masła
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1 małe jajko

    Nadzienie bezowe:
    2 białka
    120 g cukru pudru
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery Ciastka Beza

Zawijane ciastka z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do mąki dodać cukier puder, proszek do pieczenia, sól i masło. Posiekać nożem. Dodać jajko, wyrobić jednolite ciasto. Podsypując mąką ciasto (w miarę potrzeby) rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 37x25 cm. Można, jeśli jest taka taka potrzeba, sztukować prostokąt dolepiając gdzie jest potrzeba.
  • 2. Nadzienie bezowe:
    Białka ubić z połową cukru na sztywną pianę. Dodać resztę cukru, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na rozwałkowane ciasto, wyrównać, pozostawiając "gołe" ok. 2 cm brzegi. Delikatnie zwinąć w rulon. Kroić ok. 2-3 cm plastry, kłaść na blasze do pieczenia. Piec ok.20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować