Zawijane ciastka z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do mąki dodać cukier puder, proszek do pieczenia, sól i masło. Posiekać nożem. Dodać jajko, wyrobić jednolite ciasto. Podsypując mąką ciasto (w miarę potrzeby) rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 37x25 cm. Można, jeśli jest taka taka potrzeba, sztukować prostokąt dolepiając gdzie jest potrzeba.
2.Nadzienie bezowe:
Białka ubić z połową cukru na sztywną pianę. Dodać resztę cukru, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na rozwałkowane ciasto, wyrównać, pozostawiając "gołe" ok. 2 cm brzegi. Delikatnie zwinąć w rulon. Kroić ok. 2-3 cm plastry, kłaść na blasze do pieczenia. Piec ok.20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Komentarze