Szpinakowe zawijańce z chrupiącym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mięso myjemy, osuszamy, przekrawamy wzdłuż na pół. Delikatnie rozbijamy na cieńsze płaty. Oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką.
2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
3. Na osobnej patelni dusimy szpinak, przyprawiamy świeżym czosnkiem, czosnkiem granulowanym, gałką muszkatołową, solą, pieprzem i odrobiną maggi. Dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory i podsmażoną cebulę.
4. Na każdym filecie kładziemy porcję farszu i kawałek mozzarelli, zawijamy roladki i związujemy białą nitką. Mięso podsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju.
5. Roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy bulionem (im więcej chcemy sosu otrzymać, tym więcej wlewamy bulionu), pieczemy w temperaturze 200C przez około 15 minut. Wyjmujemy, zabielamy śmietaną.
6. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Podsmażamy i dosypujemy dwie szklanki nieugotowanego ryżu, aby wchłonął olej. Dodajemy cztery szklanki bulionu i od czasu do czasu mieszamy, aby ryż nie przywarł.
7. Na osobnej patelni prażymy pestki dyni i słonecznika. Trzeba pilnować, aby nie przyprażyć za bardzo nasion, gdyż stają się później gorzkie.
8. Kiedy ryż wchłonie bulion, dodajemy pestki.
Komentarze